zpCUbhkAlqAxZqsAqVw3Z_Q0I18 Sumber Perkongsian Ilmu ©: 12/30/13google0d30047a50102498.html

Isnin, 30 Disember 2013

Kutub Menyongsang kenyataan Nasa dan perbanding dengan AL-Quran

           
    Asalamuaikum huhu, kali ini admin juga tertarik dengan ramai orang sebok dok cerita pasal paksi bumi dah nak menyonsang. Hebat diperkatakan seentero blogger dok sebuk bercerita tentang bumi berubah arah. disini admin juga cuba cari perbandingan yang terdapat dalam Al-quran. Ni admin berikan beberapa petikan daripada nasa,
     Artikal ini telah dikeluarkan oleh nasa pada 15 feb 2001, huhu jauh gila masa tu dengan sekarang, yang dok orang perkatakan tu. tapi masalahnya semua tu ada didalam Al-quran, ahli fizik Nasa telah membuktikan kenyataan AL-quran itu benar, tidak kah mereka mendapat peringatan?Tidak kah Mereka takut pada tuhan yang menjadikan sekian Alam ini, 
Petikan daripada nasa yang di alih kepada bahasa melayu, supaya senang di pahami :
      Februari 15, 2001 - Anda tidak boleh memberitahu dengan mencari, tetapi saintis berkata Matahari baru sahaja menjalani perubahan penting . Medan magnet bintang kami telah dibalik .
Kutub magnet utara Matahari , yang di hemisfera utara hanya beberapa bulan lalu, kini menunjukkan selatan. Ia satu keadaan yang kucar -kacir , tetapi tidak ada seorang yang tidak diduga.
"Ini selalu berlaku sekitar masa maksimum solar," kata David Hathaway, seorang ahli fizik solar di Marshall Space Flight Center . " Tempat-tempat pertukaran kutub magnet di puncak kitaran Tompok pd matahari itu. Malah , ia adalah satu petunjuk yang baik bahawa Suria Max adalah benar-benar di sini."
imej langganan
Daftar untuk penghantaran EXPRESS SAINS BERITA
Di atas : kira Sunspot , diplot di sini terhadap imej x -ray Matahari, adalah menghampiri maksimum bagi kitaran solar semasa. [ maklumat lanjut ]
Kutub magnet Matahari akan kekal seperti sekarang , dengan kutub utara magnet menunjuk melalui hemisfera selatan Matahari , sehingga tahun 2012 apabila mereka akan berbalik semula. Peralihan ini berlaku, sebagaimana yang kita tahu, di puncak setiap kitaran Tompok pd matahari 11 tahun - dgn lancar.
Medan magnet Eartha ? ? S juga lambungan, tetapi dengan kurang kekerapan . Kebalikan berturut-turut adalah jarak 5 ribu tahun hingga 50 juta tahun selain. Kebalikan lepas berlaku 740,000 tahun yang lalu. Sesetengah penyelidik berfikir planet kita adalah terlewat untuk satu sama lain, tetapi tiada siapa yang tahu dengan tepat bila pembalikan seterusnya mungkin berlaku.
Walaupun medan magnet solar dan daratan berkelakuan berbeza , mereka mempunyai sesuatu yang sama : bentuk mereka. Semasa minimum solar bidang Matahari , seperti Bumi , menyerupai sebuah magnet bar besi, dengan gelung besar tertutup berhampiran khatulistiwa dan bidang terbuka garisan berhampiran kutub . Ahli-ahli sains memanggil bidang yang seperti " dwikutub . " Bidang dipol Matahari adalah sebagai kuat sebagai magnet peti sejuk, atau 50 gauss (satu unit keamatan magnetik). Medan magnet bumi adalah 100 kali lebih lemah .
Di bawah: medan
Read more ...