zpCUbhkAlqAxZqsAqVw3Z_Q0I18 Sumber Perkongsian Ilmu ©: 04/10/12google0d30047a50102498.html

Selasa, 10 April 2012

Kisah Seorang Wali dalam Alquran
Tentu di antara Anda ada yang pernah mendengar kisah “kesaktian” para wali atau habib. Ada yang bercerita kepada saya tentang seorang wali yang membangun masjid di tengah laut, seorang habib yang rumahnya tidak dimasuki air padahal satu kota kebanjiran, atau seorang habib yang “menggeser” sebuah masjid dengan cara menendangnya.
Kesaktian para wali tersebut memang di luar akal. Karena itu banyak di antara kita (juga tanpa akal) langsung menghormati para wali tersebut dengan meminta air darinya, menciumi tangannya, demi keberkahan dari kekasih Allah tersebut.
Dari mana kesaktiannya itu? Jika memang waliullah, tentu berasal dari Allah karena keikhlasannya dalam beribadah, tanpa memandang mazhab. Banyak wali-wali dari ahlusunah, tapi juga tidak sedikit wali berasal dari mazhab Syiah. Intinya, keikhlasan dalam beribadah. Tohdi akhirat kita tidak akan ditanya dari mazhab apa kita berasal.
Walaupun demikian ada sebagian “wali” yang merasa lebih suci dari kelompok lain menganggap mengambil berkah (tabarruk) dari para waliullah atau habib itu sebagai bidah dan pelakunya musyrik. Ini tema lain yang butuh postingan baru lagi. Inti postingan ini bukan disitu. Tapi mengenai kisah seorang wali dalam Alquran. Siapakah dia?
Namanya Ashif bin Barkhiya. Ia adalah murid dari Nabi Sulaiman as. Apa kesaktiannya? Bagi yang sering baca Quran atau kisah-kisah para nabi tentu tahu, yakni, memindahkan singgasana Ratu Bilqis dengan singkat, sangat singkat, mengalahkan kecepatan dan kesaktianjin Ifrith.
Ifrith dari golongan jin berkata, “Aku akan datang kepadamu dengan membawa singgasana itu kepadamu sebelum kamu berdiri dari tempat dudukmu. Sesungguhnya aku benar-benar kuat untuk membawanya lagi dapat dipercaya.” (QS. An-Naml : 39)
Kemampuan jin Ifrith itu sebenarnya sudah sangat luar biasa. Tapi masih kalah dengan kemampuan sang wali, Ashif bin Barkhiya, yang mengatakan, “Tutuplah kedua mata Anda, dan kemudian bukalah, niscaya singgsana itu sudah ada di hadapan Anda.” Berkatalah seorang yang mempunyai ilmu dari Al-Kitab, “Aku akan membawa singgsana itu kepadamu sebelum matamu berkedip.” (QS. An-Naml : 40).
Inilah contoh nyata dan tak terbantahkan dari Alquran mengenai kebenaran akan kemampuan orang-orang yang mempunyai “kesaktian” karena ikhlas beribadah karena Allah. Ikhlas mempelajari ilmu-ilmu Allah (dalam Al-Kitab) dan patuh akan perintah Nabi Allah.
Imam Jafar Shadiq as. berkata, “Ilmu Ashif bin Barkhiya, dibandingkan dengan Alquran dan dibandingkan dengan ilmu kami tak ubahnya seperti setetes air di lautan.” Allâhumma shalli ‘alâ Muhammad wa âli Muhammad. Wallahualam.
Read more ...

Salinan Bible asal dijumpai menyatakan kenabian Nabi Muhamad s.a.w


Ditemui di Turki, satu salinan asal, Alkitab ditulis dalam bahasa Aramaik dan kembali ke tahun-tahun pra-1500, menunjukkan bahawa agama kristian telah meramalkan kemunculan as Nabi Muhammad saw selepas Nabi Isa
 
Acara ini masih berjalan Vatican, telah dipanggil Paus Benedict XVI pratonton buku, yang telah berada di bayang-bayang kebanyakan 12 tahun yang lalu, mengikut Mail Harian "akhbar British.
 
Menteri Kebudayaan dan Pelancongan Gunay Ertgoul Turki: "Nilai buku dianggarkan pada $ 22 juta, yang mengandungi nubuatan Kristus, kemunculan Nabi Muhammad, tetapi gereja Kristian meneruskan untuk menyembunyikan alih tahun yang lalu untuk keserupaan teruk dengan apa yang datang di dalam al-Quran mengenainya.
 
Dan sepadan dengan kandungan versi ini Alkitab dengan iman yang Islam, yang menggambarkan Nabi Isa sebagai 1 manusia dan tidak tuhan 1 untuk menyembah, Islam menolak yang Triniti Suci dan penyaliban Kristus, dan bahawa Isa meramalkan dengan kemunculan Nabi Muhammad selepas dia , dan datang dalam Alkitab bahawa Yesus memberitahu imam bertanya siapa penggantinya, beliau berkata: ". Mohammed namanya diberkati"

 
Gunay berkata bahawa Vatican telah secara rasmi meminta pratonton buku, yang menjadi milik pihak berkuasa Turki, selepas kehilangan beliau pada tahun 2000, Mediterranean di Turki, dan kemudian menuduh geng penyeludup kesan yang dicuri melalui penggalian haram dan dibicarakan sekarang.
 
Al-Quran mengatakan dalam ayat 6 Surah Gred: (Seperti berkata Isa anak Maryam, kanak-kanak Israel sesungguhnya aku ini Pesuruh Allah kepada anda mengesahkan tangan Taurat dan petanda seorang Rasul yang akan datang selepas saya, yang dinamakan Ahmad apabila dia membawa mereka dengan keterangan-keterangan yang jelas nyata, mereka berkata: Ini ialah sihir yang jelas nyata).
 
Kata Syed Ihsan Ozbek akhbar "Zaman" Turki "salinan Alkitab sejak kepada salah satu pengikut St Barnabas mereka menulis pada abad kelima atau keenam, manakala Wah Barnabas tinggal di abad pertama Masihi untuk menjadi salah saturasul Kristus. "
 
Seperti yang dijelaskan Profesor Teologi Umar Farooq, Hermann: "Pemeriksaan saintifik akan membolehkan kami mengesan hampir dengan usia sebenar salinan itu akan menentukan sama ada sebenarnya ditulis oleh St Barnabas, atau salah satu pengikut-pengikutnya."
 
Patut diberi perhatian bahawa manuskrip Alkitab di Syriak Kristus, dan bernilai $ 2.4 juta, akan dipaparkan dalam Alonthogravea Muzium di Ankara.
 
Pihak berkuasa Turki memutuskan untuk memindahkan muzium untuk mengekalkan dan peliharalah mereka dari kerosakan kerana menjadi salah satu aset budaya, dan manuskrip mengandungi ekstrak dari Alkitab yang ditulis dalam surat emas pada kulit


(sumber  : http://www.moheet.com)

Read more ...