zpCUbhkAlqAxZqsAqVw3Z_Q0I18 Sumber Perkongsian Ilmu ©: 04/29/14google0d30047a50102498.html

Selasa, 29 April 2014

Gerhana Bulan Pada tanggal 8/10/2014 : Blood Moon Di Malaysia

       


       Mengikut Perkiraan NASA, Penduduk Malaysia teruramya Penduduk bandaraya Kuala Lumpur akan dapat menyaksikan Gerhana Bulan Merah " Blood Moon" Pada tanggal 8/10/2014. dibawah ini Waktu tempatan untuk gerhana di Kuala Lumpur pada Rabu, 8 Oktober, 2014.

Read more ...

Pulau Nangka- Khazanah Harta Karun Tersembunyi

           
   
         Assalamuaikum, kepada pembaca blog kainkapanku yang di hormati. Admin tertarik dengan Pulau Nangka yang hangat di perkatakan sekarang ini. Benarkah terdapatnya harta Karun di pulau itu ? Kebenaranya sudah pasti benar. Kerana Pihak kerajaan negeri telah mengupah pihak syarikat untuk scan dan mungkin terdapat kesan seperti logam , dan komposisi logam yang di scan itu adalah emas. Kenapa sekrang timbul isu pulau nangka itu. Siapkah yang berhak keatas harta itu? Kerajaan Negri kah atau pun Waris kesultanan Melaka? Di mannakah Waris kesultanan Melaka itu? 
Okey tak pa Admin bukan nak cerita tentang teori dan hepotisis, tetapi Admin cuma akan menceritakan asal usul dan di mana letaknya Pulau nangka itu dan serba sedikit tentang sejarah Pulau Nangka itu.


            Sebuah pulau kecil tidak berpenghuni berkeluasan kira-kira 20 hektar, terletak kira-kira 17 kilometer dari pantai dan 4 kilometer dari pulau utama iaitu Pulau Besar. Pulau Nangka yang diwartakan menjadi milik Perbadanan Muzium Melaka (Perzim) pada 1997 dikelilingi tidak kurang 10 pulau-pulau lain termasuk dua daripadanya dihuni manusia. Mengikut Pengerusi Institut Kajian Sejarah dan Patriotisme Malaysia (Iksep), Prof Datuk Dr Mohd Jamil Mukmin yang mendakwa Sultan Melaka dahulu mempunyai satu rumah khas menyimpan harta benda seperti pinggan mangkuk, cerek diperbuat daripada emas.harta yang dimiliki hasil cukai pedagang luar negara itu kemungkinan disembunyikan di pulau berkenaan ketika Melaka diserang Portugis pada 1511 kerana ditakuti istana diserang dan ditawan. 
lokasi pulau nangka


               Persoalanya sekarang, jika benar adanya harta karun khazanah kesultanan melaka, pasti ada pintu masuk kegua-gua untuk kebilik-bilik penyimpanan harta karun itu. Mungkin telah di tutup oleh batuan besar. pkibat di sengajakan oleh pemiliknya untuyk ditutup. Pemiliknya mungkin tahu bila sampai masanya waris dan yang berhak akan datang dengan teknologi untuk mengambilnya kembali. Tetapi ramalan Sultan yang terakhir yang menyimpan harta karun di pulau Nangka meleset, di sebabkan Melaka tidak mempunyai sultan sekrang ini. Ini mungkin takdir Allah, jika terdapat sultan di melaka sekrang, tentu akan di gunakan kejalan yang kita tidak ketahuai. Mungkin telah di takdirkan untuk Umat Bani JAwi akhir zaman mengambilnya untuk di pergunakan ke jalan yang benar.
Cerita mengenai Pulau nangka( sumber: mystar.com)

Read more ...