zpCUbhkAlqAxZqsAqVw3Z_Q0I18 Sumber Perkongsian Ilmu ©: Rahsia Buah Delima:google0d30047a50102498.html

Selasa, 3 Jun 2014

Rahsia Buah Delima:

   
delima

                  Bagaimana kita hendak membersihkan dengan hanya mengunakan sebiji buah? Buah apakah yag dimaksudkan itu ? Jawapanya adalah Buah Delima @ Pomegranate. Antara buah yang di sebut didalam al-quran. Buah ini kebanyakan kita ada yang menanmnya mengikut warisan atau pun tumbuh sendiri, akan tetapi kita tidak ambil endah tak endah tentang kebersanan buah ini.


         Pencegahan untuk penyakit yang berkaitan dengan kardiovaskular atau bagiamana untuk mencegahnya adalah sangat mudah dan mudah di jumpai. Buah Delima adalah elok dan sesuai di gunakan untuk Koronari Arteri .Dalam Jurnal Aterosklerosis ada menerbitkan satu artikel berkaitan satu kajian baru telah mengesahkan bahawa ekstrak buah delima boleh menghalang dan atau menterbalikkan patologi utama yang di kaitkan dengan kematian jantung. Penebalan progresif arteri koronari yang di sebabkan oleh pengumpulan bahan lemak yang dikenali sebagai ateosklerosis. 

                 Kajian dilakukan keatas tikus, Tikus yang menpunyai kecederungan yang juga mengidapi penyakit pembuluh darah yang tersumbat di berikan exstak buah melalaui iar minuman mereka selama 2 minggu, bermula pada usia 3 minggu. Walaupun pada dasar rawatan delima sebenarnya boleh meningkatkan paras kolestrol yang dikaikan dengan kepadatan yang sangat rendah Lipoprotein yang besaiz zarah. Rawatan ini akan mengurangkan saiz plak Atheroslerotic dalam sinus Aortic (pembesaran pembukaan keatas injap aortic) dan mengurangkan kadar arteri koronari dengan plak Atherosclerotic Occlusive
Amat menakjub sekali apabila penyelidikan juga mendapati bahawa rawatan ekstrak buah delima boleh membawa kesan-kesan yang berikut:
  1. Tahap tekanan Oksidatif dapat dikurangkan
  2. Mengurangkan protein monocytie chemotactic1, dimana protein monocytie chemotactic1 membawa kesan proses keradangan dalam arteri. 
  3. Pengurangan pengumpulan lipid dalam otot jantung
  4. Mengurangkan kemasukan macrophage kedalam otot jantung
  5. Mengurangkan paras protein monocytie chemotactic1 dan fibrosis pada miokardium
  6. Mengurangkan pembesaran jantung
  7. Mengurangkan keabnormalan ECG

         Bagaimana untuk membersihkan pembuluh Artei darah kita dengan sebiji buah dengan mudah? Bagaimana sesuatu yang tidak berbahaya dan biasa sebagai ekstrak buah-buahan boleh mengembalikan banyak aspek penyakit Arteri Koronari pada masa yang sama seperti yang di bukti dengan ujian yang dibuat keatas tikus? Jawapanya mungkin pada pada kita sebenarnya kerana kita mungkin telah di ajar dan dinasihati olh nenek-moyang kita dengan pemakan tertentu (khususnya buah-buahan) dengan berkurangan didalam kuantiti makan ini akan mengakibatkan secara langsung kemerosotan fungsi organ dalaman kita. Pemenang dua kalu anugerah Nobel Linus Pauling menyatakan bahawa kekurangan vitamin C adalah asas kepada penyakit Kardiovaskular. Ini telah dbuktikan bahawa nenek moyang kita dahulu kala banyak menanam buah-buahan untuk di makan sebagai ubat-ubatan. Nilai Buah Delima dalam menyembuhkan penyakit kardiovaskular amat luas sekali. Seperti yang di buktikan oleh ujikaji yang telah disahkan :

Pada tahun 2004, jurnal pemakan Klinikal menerbitkan hasil ujian klinikal yang pertama kepada kajian selama 3 tahun pada penduduk Israel. Kajian ini mendapati bahawa penggunaan Jus delima dalam menu harian boleh menterbalikan Karotid Arteri Stenosis sehingga 29% dalam masa 1 tahun. Luar biasa sekali didapati 9% menunjukan bahawa extrak delima ini memberi kesan menyah-halang kesan terhadap arteri.

Anti-Radang
Seperti banyak penyakit degeneratif yang kronik, keradangan memaikan peranan penting didalam patogenesis penyakit kardiovaskular

Darah
Mengurangkan tekanan. Jus Delima yang telah menjalani proses angiotensin dengan semulajadi akan menukarkan enzim dapat menghalang dan penambahan oksida nitrik. ianya juga akan mengurangkan tekanan darah. Ekstrak buah delima kaya dengan punicalagin boleh mengurangkan kesan buruk akibat gangguan arteri.

Anti-jangkitan
Plak yang berkumpul didalam arteri sering melibatkan virus dan bakteria yang akan mengakibatkan jangkitan sekunder, termasuk Hepatitis C dan juga Cylamydia Pneumoniae. Delima juga menpunyai ciri-ciri anti bakteri dan juga anti virus.

Antioksida
Salah satu cara di mana lipid darah menjadi penyakit jantung (atherogenic) adalah melaluai pengoksidaan, misalnya ianya boleh berlaku secara teknikal, ianya tidak berbahaya selagi ianya tidak mudah mengoksida. Delima didapati dapat mengurangkan tekanan oksidatif dalam darah seperti yang di ukur dalam tahap serum paraoxonas

 Rahsia awet muda sila klik sini ----> Rahsia Awet Muda
Sumber : GreenmediaInfo

Tiada ulasan: