zpCUbhkAlqAxZqsAqVw3Z_Q0I18 Sumber Perkongsian Ilmu ©: General Agreement On Tariffs And Trade (GATT)google0d30047a50102498.html

Rabu, 2 April 2014

General Agreement On Tariffs And Trade (GATT)


Perjanjian Am mengenai Tarif dan Perdagangan (GATT

     Dari segi sejarah, perjanjian perdagangan telah dirundingkan secara dua hala (antara dua negara), dengan sedikit perhatian diberikan kepada hubungan dengan negara-negara lain. lanjutnya terdapat kecenderungan untuk meningkatkan halangan bukannya melanjutkan pasaran dan memulihkan perdagangan dunia.Secara keseluruhan, 23 negara menandatangani Perjanjian Am mengenai Tarif dan Perdagangan (GATT) tidak lama selepas perang dunia Kedua. Walaupun tidak semua negara mengambil bahagian, dalam perjanjian ini dengan syarat prosess untuk mengurangkan tarif dan mewujudkan agensi untuk bertindak sebagai pemerhati lebih perdagangan dunia dan isu-isu yang berkaitan. Negara-negara anggota (177 pada tahun 1994) untuk menyelesaikan pertikaian perdagangan dua hala mereka: jika gagal, panel GATT khas dibentuk untuk mengesyorkan tindakan. Panel hanya nasihat dan tidak mempunyai kuasa penguatkuasaan.

    Terdapat beberapa kawasan yang tidak dilindungi yang terus menghalang perdagangan bebas. Selain acces pasaran, terdapat isu-isu perdagangan dalam perkhidmatan, pertanian dan tekstil, hak harta intelektual dan pelaburan dan aliran modal. Berdasarkan kebimbangan ini, set kelapan negotiotions (pusingan uruguay) telah dimulakan pada tahun 1986 di mesyuarat menteri perdagangan GATT `s di Punta del Este, Uruguay, dan akhirnya membuat kesimpulan pada tahun 1994. Menjelang tahun 1995 80 orang ahli GATT termasuk Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah (dan negara anggotanya), jepun beberapa negara-negara Asia dan Kanada telah menerima perjanjian itu.

      Hasil yang terakhir adalah di  luar matlamat Uruguay -pusingan awal pengurangan yang ketiga dalam tarif. Sebaliknya, hampir semua tarif dalam 10 sektor industri penting dengan rakan perdagangan utama telah dihapuskan. Ini menyebabkan pengurangan dalam (antara 50 hingga 100 peratus) ke atas barangan elektronik dan equitment saintifik, dan pengharmonian tarif dalam sektor bahan kimia pada kadar yang amat rendah (5,5-0 peratus).

Hasil daripada rundingan dalam sektor Pelaburan itu menjadikan ianya sama penting. Perdagangan yang berkaitan adalah Langkah Pelaburan (memotong) yang ditubuhkan dan merupakan prinsip asas sekatan pelaburan dan boleh menjadi halangan perdagangan utama, untuk masa yang ditetapkan, di bawah prosedur GATT. Barang keperluan untuk pengusaha adalah dilarang membawa dari luar, keperluan kandungan tempatan yang menyatakan bahawa beberapa jumlah nilai pengeluaran pelabur mesti dibeli dari sumber-sumber tempatan atau menghasilkan dalam negara, keperluan menyeimbangkan Perdagangan specifiying bahawa pelabur mesti mengeksport jumlah yang sama dengan beberapa bahagian import atau keadaan jumlah import dibenarkan di tahap eksport: dan pertukaran asing pengimbangan permintaan mengehadkan pengimportan produk yang digunakan dalam pengeluaran tempatan dengan menyekat akses kepada bursa asing kepada jumlah ralated kepada aliran masuk pertukarannya.

Di atas ni serba sedikit tentang GATT ( perjanjian am tentang tariff dan trade). Cuba korang tengok lambang GATT tu, bukan kah itu lambang pelita lilin yahudi yang terkenal tu. Sebearnya GATT ditubuh oleh orang yahudi. Mereka yang memperkenalkan Cukai yang tak nampak macam cukai, tapi cukai lah tu. Ini lah yang diguna pakai leh negara kita, Sebagai contoh tariff electrik. kenapa tak tulis aje cukai electric? sebab yahudi ni pandai menyorok sesuatu. macam di pekernalkan RIBA dekat bank. Motif yahudi ini adalah untuk menjadikan semua orang patuh dan ikut apa yang dia buat.

Selepas ini banyak lagi pendedahan tentang peranan yahudi didalam perniagaan kita. Jadi berhati hati lah, sebabnya secara tidak langsung kita juga terlibat dengan agenda Yahudi ini.

Sekadar perkonsian ilmu, share-share lah ye , sedikit ilmu yang dicurah boleh membina sebuah negara yang aman dan kuat :- kainkapanku

Tiada ulasan: